XR UK

Det ser ikke så dramatisk ut som andre die-ins jeg har sett bilder fra. Det har vært aksjoner hvor folk har lagt seg til å flyte i store fontener, sammen med plast og isopor. Eller de har farget vannet rødt. Her ligger folk bare på et helt vanlig butikkgulv. Men på en måte virker dette verre. Det er som en katastrofefilm. Jeg ser for meg at et mystisk strålevåpen har fått folk til å falle døde om mens de handlet. Eller at de er en sekt som har begått kollektivt selvmord med gift.

 

OM BOKEN

Line er femten og ny i Bristol, en by et par timers togtur vest for London. Det er omtrent et år siden Line kom til England, fordi moren fikk jobb i BBC Nature. På fritiden er moren med i Extinction Rebellion – XR – en aktivistisk bevegelse som jobber for at det fortsatt skal gå an å leve på jorden.

XR driver med langt mer enn å rope slagord. I aksjonene deres kan folk finne på å legge seg ned på gaten som om de var døde, eller til og med lime seg fast – for å vise at vi alle risikerer å dø i klimakrisen.

Sommeren 2019 planlegger mange i XR å bryte loven. Da skal de stenge flere gater i Bristol, bygge barrikader og lenke seg fast. Selv om Line er redd for at moren skal bli med på noe ulovlig, tør hun ikke å fortelle det til bestevenninnene sine, Polly og Lexi.

Det er ikke alltid lett å være et trekløver, særlig ikke når Polly blir sjalu eller når Lexi ser ut til å foretrekke den ene fremfor den andre. Men sammen med Lexi skjer det alltid noe, og ofte noe uventet.

XR UK er en ungdomsroman om politisk aktivisme, vennskap og utenforskap.

 

Anmeldelser og omtaler

 

Tre ganger er Heidi Sævareid fra Lillesand nominert til Brageprisen for ungdomsbøkene sine. Vi skal ikke se bort fra at hun blir det for denne også. For hun skriver godt (...)lesverdig, det er boka så definitivt.

Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Fin ungdomsbok om politisk aktivisme, vennskap og utenforskap […] Jeg tenker stadig at jeg håper jeg får formidlet boka til en, eller helst mange, elever!

@landsbyjenta

Ein aktuell ungdomsroman som passar for ungdomsskulealder og oppover.

@sandefjordbibliotek

 

I MEDIA

– Jeg er litt skeptisk til den dramatiske retorikken [til Exctiontion Rebellion], som levner veldig lite rom for håp, særlig for ungdom. Jeg tror det er få ungdommer som ikke har klimaangst, og jeg tror det kan oppleves veldig dramatisk når man får høre at det er for sent. Det er et slagord jeg så ganske nylig: “Act now, because it’s too late”. Da tror jeg det er mange som skrur av og nekter å forholde seg til det.

Intervju i Åpen bok, NRK P2

I «XR UK» stiller hun eksplisitt opp kontrasten mellom XR-aktivistene, som lar seg arrestere for å få fram et poeng, og en person som blir arrestert og risikerer deportasjon fra Storbritannia fordi han ikke har papirene i orden. Selv om han har bodd i landet hele livet. 

– Det krever et visst privilegium å utsette seg for arrestasjon. Jeg mener ikke at det er feil å utnytte det privilegiet. Er man så heldig at man kan risikere en prikk på rullebladet, kan det være verdt å vurdere. Men det er også lett å forstå at denne typen aktivisme ikke er for alle, sier forfatteren.

Intervju i Dagsavisen

– Jeg synes det er rart at folk reagerer sånn på XR. Under Oslo Maraton er veiene stengt, og veiarbeid har vi lært å leve med. Men når aktivister vil ha oppmerksomhet rundt at kloden kan bli ulevelig, er det helt klikk. Tålegrensen i samfunnet må øke.

Intervju i Vårt Land

– Hvordan er boka relevant for norsk ungdom?

– Jeg håper aktivismetematikken kan oppleves relevant. Mange unge føler seg nok overveldet av klimakrisen og andre problemer i veren, samtidig som de drives til positiv handling og lærer om seg selv og egen påvirkningskraft. Bokens tematikk er alvorlig, men levner rom for håp.

Intervju i Klassekampen

 
 
 

FOREIGN RIGHTS:
Cappelen Damm Agency