Jeg er en som aldri finner ordene, jeg er en som stivner, jeg er en som kjenner raseriet presse på under overflaten, men jeg gjør aldri noe, jeg bare stivner eller går, jeg bare stikker av, jeg er så sint, jeg er så feig – så feig at jeg egentlig fortjener å lide for det.

 
slagslide.jpg

OM BOKEN

Vilde drar til Bristol for å ta et friår etter videregående. Hun forlater det hun har i Norge – inkludert kjæresten Markus. I Bristol beveger hun seg inn i miljøet rundt den brutale kampsporten Krav Maga, og treffer den underlige og manipulerende Fiona. Dette blir et bekjentskap som skal vise seg å være skjebnesvangert, og som fører Vilde inn i et hjørne hun ikke kommer seg ut av.

 

PRISER OG NOMINASJONER

 
 

Nominert til Sørlandets Litteraturpris 2017 

Fra juryens begrunnelse

«Romanen bærer en engasjerende historie om identitet på en språklig poengtert måte, i måten den rommer lys og mørke, styrke og svakhet på. Fortellingens styrke ligger i de troverdige psykologiske dykkene inn i menneskenes sinn, i kroppene de besitter og i forholdet mellom dem.» 

 

Nominert til Brageprisen 2016 

Fra juryens begrunnelse

«Slagside er en stramt komponert roman om uro og lengsel, kropp og vold, ført i et usedvanlig presist og treffsikkert språk, og fortalt av en ung kvinne i fritt fall. Boka er spennende som en thriller, men spørsmålene den stiller handler dypest sett om hva det vil si å være menneske her og nå.» 

 
 

ANMELDELSER

 

«Språklig er Heidi Sævareid poengtert og smidig. Slagside er hennes beste roman til nå.» 

Anne Cathrine Straume, NRK 

 

 
 

«Nå er det på tide at Heidi Sævareid får Brageprisen [...] [Boken] er spennende som en krimroman og språklig knallsterk, og det er strimer av lys i mørket.»

★★★★★

Marie Kleve, Dagbladet

 

«Sævareid observerer menneskelige samspill med skarpt blikk. Da lyser raseriet og fortvilelsen, angsten og manien fra den mørke teksten. Da er det full fyr.» 

★★★★★

Torborg Igland, Fædrelandsvennen

 
 

«Heidi Sævareid har skrevet fletta av de fleste ungdomsbokforfattere siden debuten Spranget i 2013. Med årets rystende og bekmørke Krav Maga-roman, Slagside, er det klart at hun stiller i en klasse for seg. 

[...] 

Passasjene fra Krav Maga-treningen, der Vilde sliter med å finne fokus, og følgelig blir grisebanket, kanskje delvis fordi hun innerst inne føler at hun fortjener det, er blant romanens aller fineste, fordi de er gode slik Sævareid alltid er god. De er presise og konsentrerte, med full tilstedeværelse fra øyeblikk til øyeblikk, bevegelse til bevegelse.» 

Marius Emanuelsen, BLA 

 

 «Det er en elementært spændende historie, den handler om skam og aggression på en måde, jeg ikke før har læst, den undgår kønsstereotypier, og rent sprogligt er den så smukt skrevet. (...) Langsomt tipper bogen og med den læseren, synker dybere og dybere ned i et svært eksistentielt hav, sådan at selve læseoplevelsen faktisk føles som at få slagside. Det tager tid at komme sig efter.» 

Mai Misfeldt, Barnebokkritikk

 

MEDIA

«I needed to get in touch with an aggression that I don’t naturally feel, Saevareid says. I wanted to push my character as far as I could.»

 Intervju i Bristol 24/7

 

«Forfatteren Heidi Sævareid har oppsøkt karismatiske menigheter, latt seg henge fra kroker og trent kampsport som research til bøkene sine. – Å utsette seg selv for ubehag er bra for skriving, mener hun.» 

Intervju og reportasje på NRK 

 

«Glad for å være på denne listen, men gleder meg også til vi ikke trenger sånne lister,” var Sævareids Facebook-kommentar da boken  Slagside  havnet på NRKs liste over bøker med "problemfri" homofili.» 

Intervju på Gaysir 

 

«- Jeg ville skrive en bok om skeive personer der det ikke gjøres noe poeng ut av at de er skeive.» 

Intervju med Fædrelandsvennen 

 

HVA SIER BOKBLOGGERNE?

 

«Jeg ble enormt begeistret for Heidi Sævareid som forfatter etter å ha lest Slipp Hold, som bl.a. var nominert til Bokbloggerprisen 2015.[...] Hun skaper fantastiske psykologiske portretter, karakterer med virkelig dybde og stor troverdighet. Og hun skildrer interessante miljøer, som underbygger handlingen og hovedpersonenes egenart og utfordringer. Sævareid tar ungdom, som er primærmålgruppen for romanen (selv om boka utmerket godt kan leses av alle), på alvor, unngår typiske ungdomsromanklisjeer og skriver bøker som virkelig setter spor. [...] Heidi Sævareid har igjen skrevet en glimrende ungdomsroman med mening og substans. Den er klisjéfri, sterk og mørk, med gjennomarbeidede og flotte psykologiske portretter, og en handling plassert i et fascinerende og interessant miljø. Jeg ser frem til hennes neste roman!» 

Belinda Kjernli, Bokvrimmel

 

«De føles virkelige, ikke bare karakterer som eksisterer for at historien skal fortelles. Men husk, som i virkeligheten, ikke alle snakker sant. Vilde er en hovedperson du tror du kjenner, men se hva hun gjør, ikke bare hva hun sier. »

Bjørn Veen, Ungdomsboka

 

«Slagside er velskrevet og realistisk roman som har flere fantastiske sekvenser [...]Årsaken til at Vilde er som hun er, får jeg en forklaring på etterhvert som jeg leser, og det er en god følelse å kjenne at ting faller på plass.[...]Dette er en roman med et godt språk og mange overraskelser underveis. Har du lyst å lese en moderne roman, som skildrer mennesker i en sårbar og hudløs fase av livet, så vil jeg absolutt anbefale denne! »

Tine Sundal, Tine sin blogg

 

«En spennende og flott fortelling som bygde seg mer og mer opp mot et klimaks. Veldig godt komponert og helt i tråd med hva mange unge sliter med.[...]En knallgod ungdomsbok! Den beste av de to bøkene som jeg har lest av henne, velskrevet, spennende og miljøene er troverdige og godt beskrevet. »

Ingun Kleppan, Kleppanrova

 
 

FORLAG:
 Gyldendal, 2016

 

FOREIGN RIGHTS:
Oslo Literary Agency