«Du kom!» hvisket Anna og slo armene om meg. Holdt. Da begynte jeg å gråte, og Anna og førte meg frem til plattformen så jeg kunne bli bedt for.

En av sangerne improviserte og sang på et språk jeg ikke skjønte, det kom noen underlige lyder, det hørtes ut som  shantamaranarashantamakirirashantaharara, det var vakkert og mystisk og jeg følte at lyden og noe annet stort fløt inn i kroppen som ekstra blod, og det kjentes som om slagg og sot rant ut sammen med varme, ustoppelige tårer.

Jeg kjente lette hender på skuldrene og pannen.

Jeg fikk høre at jeg endelig var fri.

 
spranget.jpg

OM BOKEN

Janne og Anna er tvillinger. De er begge nye medlemmer i en kristen menighet hvor man taler i tunger og venter på vekkelsen - og bortrykkelsen. Janne, en ambisiøs danser, strever med alle reglene og begrensningene. Hun lengter etter frihet - i kropp og sjel. Til slutt bestemmer hun seg for å ta spranget og forlate menigheten. Men Anna blir igjen, og Janne blir sviktet av gutten hun trodde hun kunne stole på.  

 

PRISER OG NOMINASJONER

 

Vinner av Kulturdepartementets debutantpris 2013 

Utdrag fra juryens begrunnelse

«[K]an leses ... som en kunstnerroman; tittelen har både en religiøs og artistisk betydning. Spranget er en roman med betydelige kunstneriske ambisjoner, og Sævareid innfrir på en overbevisende måte.» 

 

Nominert til Brageprisen 2013 

Utdrag fra juryens begrunnelse

«Spranget er en debutroman som preges av intensitet og god kontroll over de litterære virkemidlene.[...] Romanen er en nøyaktig og rammende fortelling om identitetsutvikling, kjærlighet og avhengighet.» 

 

Utnevnt som White Raven-bok og utstilt på bokmessen i Bologna  

«Fundamentalism. Power. Manipulation. Love. Dance. Coming-of-age.» 

 

ANMELDELSER

 

«Sævareid er nærmest uendelig nyansert og nyanserende, helt uten å miste det følelsesmessige trøkket i fortellingen. [...] Min personlig favoritt i bunken.» 

Marius Emanuelsen, Barnebokkritkk

 

«Romanen skildrer på nyansert vis sårbar ungdom som blir medlem av en kristen sekt, og hvilke kontrollmekanismer det spilles på i dette miljøet.» 

Gro Jørstad, Barnebokkritikk

 

«Sævareids skildring av hvordan det er aldri å passe inn noe sted er realistisk og treffer leseren rett i hjerteroten.» 

Kjersti R. Salomonsen, Vårt Land 

 

«Dette er en velskrevet debutbok hvor heltinnen vet å sparke fra!» 

Kjersti R. Salomonsen, Vårt Land (liste over årets beste bøker) 

 

«Den som ikke har lest Sævareid, vil kanskje tenke at repressive frikirkemenigheter er lavthengende frukt for en forfatter på jakt etter en konflikt å feste en hovedpersons frihets behov i. Men den som faktisk har lest Sævareid, vet at hun sjelden gjør det enkelt for seg selv eller hovedpersonene sine.» 

Marius Emanuelsen, BLA  

 

INTERVJUER OG REPORTASJER

 

«[E]g har skrive ei bok frå eit miljø med veldig tradisjonelle kjønnsroller. Mannen skal vere familien sitt overhovud. Sex før ekteskap er tabu, og dei som gjer det likevel held det skjult. Mange knyt synd og skam til sin eigen seksualitet. Særleg vert kvinner sin seksualitet usynleggjort. I staden vert dei indirekte eller direkte oppmoda til å ta omsyn til mannen sine lyster og ikkje gjere det vanskeleg for menn. Det er eit forkvakla syn, meiner Heidi.» 

Intervju med Framtida.no 

 

«Selv om handlingen er lagt til Oslo, legger ikke Sævareid skjul på at romanen i store trekk bygger på hennes egne erfaringer fra Filadelfia i Kristiansand rundt årtusenskiftet. 

[...] 

— De tror på ting som virker veldig merkelige for utenforstående. Det gikk så langt at vi var redde for å pusse tennene med Colgate fordi firmaet skulle være kjøpt opp av satanister. Musikken jeg hørte på ble sett på som fristelser fra Satan, slik all ikke-religiøs musikk ble. Det ender med at du føler deg utilstrekkelig uansett hva du gjør.» 

Intervju med Fædrelandsvennen

 

HVA SIER BOKBLOGGERNE? 

 

«Spranget er i likhet med Slipp Hold en velskrevet og fengende ungdomsroman. I Slipp Hold er det et nytt miljø som blir symbolet på frigjøring for hovedpersonen, mens her frigjør hun seg fra et kontrollerende miljø. Begge bøkene handler likevel om å tørre å stå for egne valg selv om det kan bety at de som står deg nær blir støtt.» 

Silje Solsvik, Så rart 

 

«Dette er ei god bok, syns eg. Den er interesSant! [...] Les, min venn! » 

Bibliotekaren din

 

«Dette var en fin historie om hvor hardt det kan være å føle seg utenfor, også når man er "innenfor". Og om hvor vanskelig det er å bryte med det trygge, og satse på seg selv og det ukjente. Og om vennskap, kjærlighet og familie.» 

Bokelskeren 

 

«Jeg har lest Spranget to ganger nå, og det er en bok det er lett å bli glad i. Fortellerstemmen til Sævareid er sår og ekte, samtidig som den er røff og ladd med individualisme.» 

Ladyfest, Oslo 

 
 
 

FOREIGN RIGHTS:
Oslo Literary Agency