POSITURENE

«Denne gangen går vi hele veien,» sa Jasper og koblet fingertuppene hennes sammen, noe som alltid hadde vært utenfor rekkevidde i marichyasana D, men han stanser ikke der, han flyttet grepet hennes videre, helt til hun holdt rundt sitt eget håndledd og kjente senene stramme mot den svette håndflaten, som harde gitarstrenger.

Om boken

Tre venner møtes i San Francisco for å dra på roadtrip opp vestkysten. De har ikke sett hverandre siden før pandemien, og skal endelig ta igjen det tapte. Men ingenting er som før, og lite går som planlagt.

Turen blir en reise bakover i tid – til årene de tilbrakte ved skolen til den karismatiske yogalæreren Jasper. Jo flere miles som tilbakelegges, desto mer spriker minnene om hva som egentlig skjedde.  

ANMELDELSER 

 

«Sævareid er god på beskrivelser av det ytre landskapet og vennskapets indre dynamikk. (...) Sævareids ømfintlige behandling av sykelig kroppskontroll er mesterlig. Også beskrivelsene av smerte og motstand i kroppen er til å ta og kjenne på. (...) Som en leser med kjennskap til yogapositurer og begreper på sanskrit, setter jeg pris på hvor konkret Sævareid er i disse skildringene. Hun ivaretar samtidig lesere uten samme bakgrunn med sin stødige og sanselige tilnærming til språket. Å beskrive kroppslige bevegelser og positurer i skrift er nemlig ingen enkel oppgave»
Sigrid Elise Strømmen, Vårt Land 

«Når det ytre er det indre, når lidelse skrives frem som uavgrenset, bevegelig og ubegripelig, anes et radikalt åpent og fysisk smertebegrep. Hos Sævareid finnes ingen grense mellom verden og selvet, biologien og bevisstheten. Slik tilfører Positurene noe annet enn de siste årenes elegante og intelligente jeg-fortellinger om traumer.»
Maria Olerud, Morgenbladet

 

«Sævareid skildrer effektivt hvorfor yogamiljøer er særlig utsatt for systematisk seksuelt misbruk. (...) Sævareid viser også hvordan yogaens språk og verdensforståelse kan bli sementert i kroppen og sinnet.»
Eilif Guldvog Hartvedt, Aftenposten

«Yogafreaks i alle land, sett dere på lesematten med Positurene, for nå er den ultimate yogaromanen her! (...) Veldig spennende og aktuell tematikk om hvor grensene går mellom normal sunnhet og ekstrem overdrivelse, pluss presise skildringer av gammelt vennskap som gnisser i sammenføyningene gjør at denne er vanskelig å legge fra seg. Perfekt reisefølge!»
Mari Grydeland, Costume

I MEDIA 

–  Et traume [etter overgrep] er ikke nødvendigvis slik du ser det på film, hvor du gråter i dusjen og blir redd for intimitet. I virkeligheten er det mer som en nummenhet, du skrur av deg selv, reagerer på en måte som ikke er helt tydelig. Du blir usikker på hva du husker, på hva som har skjedd. Det er et veldig vanskelig landskap å orientere seg i, og å komme seg vekk fra. Hele infrastrukturen inni deg er ødelagt. Alt må bygges opp på ny.

Magasinet Psykisk Helse

–  Boken kan nok leses som en kritisk kommentar til yogakulturen, men er ingen debattbok. For meg er det viktigst å formidle det jeg håper er en god historie med evne til å berøre.

Samtiden.no

Psykologisk.no

Jeg tror at de som har hatt fryktelig negative opplevelser, også har hatt positive opplevelser. Det gjør det til et kaotisk bilde. Man har fått mye ut av det, og kanskje føler man til og med at yoga eller hva det nå er har reddet en i en viktig periode. Man sitter igjen med noe ganske kaotisk. Det ønsketMan sitter igjen med noe ganske kaotisk.

Skrivesnakk

 
 

FOREIGN RIGHTS:
Cappelen Damm Agency