Bowie og den gode samtalen

“Jeg ble rørt til tårer flere ganger”. Slik uttaler Dagbladets kritiker Erle Marie Sørheim seg om David Bowie - Det siste intervjuet, som kom ut på Flamme Forlag for knappe to uker siden. Som oversetter av boken stiller jeg meg bak dette utsagnet. Det var rett og slett en gripende og inntrykksrik opplevelse å se så mange Bowie-intervjuer samlet under ett, dykke ned i språket til Bowie og se hvordan han utviklet seg som musiker og menneske.

Selvsagt var jeg begeistret for prosjektet, i likhet med redaktør Geir Nummedal, men nå har vi vært fanatiske Bowie-fans lenge. Det var ikke lett å vite om dette kom til å slå an blant flere. Det kunne jo hende boken ville bli sett på som unødvendig.

Slik gikk det heldigvis ikke - Dagbladets kritiker er ikke den eneste som har vært begeistret for boken. Audun Vinger i Dagens Næringsliv var først ute med godord. Boken “får en til å savne de dyptpløyende artistintervjuene”, skrev han, og fremhevet i likhet med Sørheim den gode samtalen.

Knut Hoem i NRK kaller boken for en slags minibiografi, og antyder at disse samtalene kanskje er “det nærmeste vi kommer” en selvbiografi fra Bowie.

Fædrelandsvennens Torgeir Holljen Thon kaller boken for “et samleobjekt”, og trekker frem at den tilbyr en “innføring i Bowies tenkemåte”, og konkluderer slik: “Hva mer kan man ønske seg av en slik bok?”

Thon mener riktignok også at boken er for spesielt interesserte, og er ikke overvettes begeistret for forordet, som redaktøren og jeg skrev i samarbeid (i intervjuform). Det lukter for mye av Bowie-beundring, mener han. For min del må jeg vel bare tilstå at jeg er en uhelbredelig fan. En versjon av forordet ligger ute på bloggen til Flamme Forlag - spesielt interesserte kan klikke seg inn der!

Redaktøren og jeg har ikke bare boltret oss på blogg - vi fikk også breiet oss utover NRKs sendeflater. Her snakker vi om Bowie på Studio 2 på P2 8. januar. Søndagen i forveien var jeg på Kveldsåpent i P1 og la ut om Bowie. Og ikke nok med det - jeg fikk snakke om Bowie i Klassekampen-spalten Midt i musikken, og i et NTB-intervju som ble spredd til hele 11 aviser. Det er tydelig at Bowie engasjerer! Det har vel også hjulpet på interessen at den norske utgaven kan skilte med en transkripsjon av et NRK-intervju - nemlig det famøse intervjuet som Vera Kvaal gjorde med Bowie i 1990.

 
IMG_1498.JPG
 

Det ble raskt klart at det var grunn til å feire utgivelsen, og det gjorde vi med et arrangement på ypperlige Cappelens Forslag i Oslo. Der ble det samtale med den kunnskapsrike Bowie-entusiasten Pil Cappelen Smith, og selvsagt var det også boksalg og avspilling av Bowie-plater.

 
IMG_1696.JPG
 

Så langt har salget av boken gått riktig bra - den hoppet raskt opp på Tronsmos topp 10-liste, og er å finne i langt flere bokhandler enn det som er vanlig for små con amore-utgivelser (takk til Audun Vinger for dette presise begrepet). Det er ikke til å legge skjul på at jeg er både glad, lettet og overrasket, og jeg håper at boken finner veien til riktig mange norske bowieanere! 
Heidi Saevareid